Utbildningar för rörmokare och ekonomer

Tänker på hur olika det är med olika yrken egentligen och huruvida man måste gå på en högskola, universitet eller om man ska gå på en praktisk folkhögskola istället. Att det beror helt på om man ska jobba med saker som är mer praktiska eller mer teoretiska. Det är väldigt intressant med det hela men samtidigt ganska självklart. Att om man ska jobba som rörmokare i Kramfors så behöver man gå en utbildning med mycket praktiska lektioner och praktik för att man sen som anställd på exempelvis SF Rör & Värme ska kunna utföra sitt arbete. För det kan vara väldig skillnad på att läsa om något och hur man ska göra det och sen faktiskt göra det rent praktiskt.

Sen kan man som jag jobba på ett kontor med ekonomiska frågor och då är det en ekonomutbildning som krävs, vilket är väldigt mycket mer teoretiskt, i stort sett bara teori. Så man väljer det man önskar jobba utifrån. Sen kanske man dock är väldigt bra på ekonomi och själv arbetet men att mani inte är så bra i skolan för att man har svårt att koncentrera sig. Då finns det ofta andra utbildningar som man kan välja mellan istället. Inte för allting dock, för har fortfarande väldigt svårt att någon som jobbar som rörmokare eller snickare på SF Rör & Värme i Kramfors endast har genomfört en teoretisk utbildning kring rör och värme och sen har börjat kunna jobba rent praktiskt direkt. Det känns väldigt otroligt.

Att ha med just SF Rör & Värme i Kramfors i det här exemplet är främst för att de var här hemma hos oss i början av veckan med sina rörmokare för att fixa ett stopp som vi hade i vårt ena avlopp. Så antar att jag hade dem ganska nära i tankarna.